Vergroot je werkplezier
Het is vaak moeilijk voor gedreven ondernemers, maar geef je personeel meer verantwoordelijkheid. Geef ze de ruimte om zich te ontplooien binnen je bedrijf.
Dat betekent dat jij bepaalde zaken echt moet delegeren en loslaten en dat je werknemers niet als kleine kinderen moet behandelen. Zij willen ook het beste voor je bedrijf, maar dan moeten ze wel een stukje verantwoordelijkheid krijgen.
Bemoei je dus alleen met het resultaat (de output) van een werknemer en niet met de details en de manier waarop ze hun taken uitvoeren.
Geef werknemers vertrouwen
Ze zullen misschien dezelfde fouten maken die jij ooit heb gemaakt, maar dat hoort erbij. Soms zullen ze juist betere methoden ontwikkelen. Die innovatie heeft je bedrijf hard nodig. En je werknemers zelf ook. Dan zullen ze zich echt van toegevoegde waarde voelen binnen je bedrijf en veel meer plezier krijgen in het werk dat ze doen.
Kortom: geef je werknemers vertrouwen, dan kun je echt op ze bouwen.
Gezamenlijke waarden
Deel niet alleen de taken in je bedrijf, maar deel ook de waarden van je bedrijf. Probeer een bedrijfscultuur neer te zetten waarbij niet alleen jij je goed voelt, maar ook je werknemers. Dan zullen ze zich sneller thuis voelen binnen je bedrijf. Dit is een belangrijke factor om meer plezier te krijgen in het werk.
Kernwaarden opstellen
Probeer dus je bedrijfscultuur te definiëren in samenspraak met je werknemers. Dat doe je bijvoorbeeld door kernwaarden op te stellen. Dingen die belangrijk zijn voor de mensen binnen je bedrijf. Bijvoorbeeld:
- ‘wij zijn eerlijk en oprecht’
- 'wij vertrouwen elkaar’
- 'wij staan voor duurzaamheid’
Met dit soort kernwaarden laat je zien dat het niet alleen om het werk zelf draait, maar om een groter geheel. Een bedrijf met een interne missie: goed zijn voor elkaar en daarmee goed voor het bedrijf, de klanten en leveranciers. Dat zorgt voor verbinding en meer plezier in het werk.
Ontspanning op het werk
Wordt er binnen jouw bedrijf veel gelachen? Zorg dat er niet alleen maar gewerkt wordt, maar ook af en toe ontspanning is. De boog kan niet altijd gespannen zijn.
Vormen van ontspanning
Zorg dus dat je werknemers zich op een bepaalde manier kunnen ontspannen, zonder dat anderen te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft. Daar kun jij als ondernemer het voortouw in nemen.
Bedenk welke vormen van ontspanning goed passen bij je werknemers en maak dat mogelijk. Denk aan sport, spelletjes, tv, muziek, borrels, games of ontspanningsoefeningen.
Maak er een sport van
Maak het werk uitdagender. Hoe? Door duidelijke doelen te stellen. Als je werknemer een concreet doel heeft, kan hij scoren. Want wie zou er nog naar een voetbalwedstrijd kijken als er geen doelen waren?
Of als er geen score werd bijgehouden en geen punten werden verdeeld? Daar zou niets aan zijn. Toch is het op de werkvloer vaak wel zo. Breng daar verandering in.
Zorg voor individuele - team - bedrijfsdoelen
Vier daarna iedere mijlpaal die bereikt wordt. Koppel ook een beloning aan een goede prestatie. Al is het alleen al de erkenning - dat het iemand opvalt als er goed werk wordt geleverd.
Maak bijvoorbeeld ook een persoonlijk scorebord, waarop de werknemer kan zien wat zijn prestaties zijn. Dan zal hij zichzelf al meer uitdagen en mogelijk ook zijn omgeving.
Zorg voor goed personeelsbeleid
Je personeel zal meer plezier krijgen in het werk als er een goed personeelsbeleid wordt gevoerd. Dat betekent dat jij met name zorgt voor:
- een veilige en gezonde werkomgeving
- eerlijke beloning
- gelijke kansen
- contracten en afspraken die voldoen aan wet- en regelgeving
- een duidelijk verzuimbeleid
- opleiding en ontwikkeling
- bespreking van de ontwikkeling via een gesprekscyclus
Door een goed personeelsbeleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen je bedrijf. Je personeel zal zich veilig voelen en kan zich dan concentreren op het werk dat gedaan moet worden. Dan staat er niets meer in de weg van werkplezier.
Kies voor een loopbaan coaching reis
Doe je nog wel het werk wat je wilt? Lees het Blog over: Je talent ontdekken in Indonesië!
Bron Blog is van Ondernemen met Personeel