Coaching reis aftrekbaar BTW

Voor ondernemers geldt dat coaching aftrekbaar is voor de inkomsten-, vennootschap- en omzetbelasting.

“Volg je een training, opleiding, cursus, seminar of workshop die aantoonbaar leidt tot verdiepen van uw kennis, dan zijn dit zakelijke kosten die volledig aftrekbaar zijn.”
(bron: Belastingdienst)

Stel, je bent ZZP-er; de continuïteit van je bedrijf en alle aspecten van de bedrijfsvoering komen op jou aan. Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed kunt omgaan met stress en dat je hoofd- en bijzaken kunt onderscheiden, zodat je bedrijf goed loopt. Jouw persoonlijk functioneren is dus cruciaal voor je bedrijfsvoering. Zowel een mindfulnesstraining als een coachtraject draagt hier in belangrijke mate aan bij. Daarom kun je de kosten hiervan opvoeren. Lees over onze reizen.

De BTW kun je volledig terugvragen; van de overige kosten voer je 80% op. Ook reis- en verblijfskosten kun je volledig opvoeren als kosten.

NB Er zijn diverse teksten en aanwijzingen te vinden op internet. De belastingdienst omschrijft niet alles even uitgebreid, dus het is zaak om de eisen zelf te interpreteren. Vanuit mijn ervaring adviseer ik (ten tijde van het schrijven van dit artikel) bovenstaand advies. Check altijd zelf bij je eigen accountant hoe de regels te interpreteren voor jouw bedrijf.

In de Kluwer Belastinggids 2013 staat het volgende:

“Zowel voor bedrijven als voor particulieren zijn de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding onder voorwaarden aftrekbaar. Er moet voor de fiscus sprake zijn van ‘individuele advisering van sollicitatieactiviteiten, carrièreadviezen, psychologische tests, ondersteunende workshops’. Wanneer je als particulier de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding zelf betaalt, dan kun je deze inclusief de BTW voor de inkomsten belasting als studiekosten aftrekken. Tenminste als het doel ervan is verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis en dat met het oog op verwerven van inkomen. Van belang is ook dat de studie of opleiding plaatsvindt in het kader van een leertraject. Daarvan is sprake als het verwerven van kennis plaatsvindt onder enige loopbaanbegeleiding of toezicht van een derde.” 

Loopbaantraject particulieren

Als er sprake is van een leertraject (je doet kennis op onder begeleiding of toezicht), kun je de kosten hiervan aftrekken van de belasting; je krijgt daardoor, afhankelijk van je inkomen, 30% tot 50% van de kosten terug van de belastingdienst. Er moet voor de aftrekbaarheid altijd verband bestaan met inkomensverwerving en/of verbetering op de arbeidsmarkt. Er is een drempel van 250 euro (de kosten daarboven kun je aftrekken).

Kies een Loopbaan coaching reis 

Wij hebben veel ervaring in het werken met ondernemers, zzp, bedrijven, organisaties en particulieren. We bieden prachtige reizen die je voor een deel kunt aftrekken van de belasting! Bekijk hier onze Reizen.

Lees ons Blog over Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen

Vraag onze brochure aan!

 

Dank voor je belangstelling. Leuk als je een reactie wilt geven!

Wij geven prachtige coaching reizen voor ondernemers, werkgevers en werknemers. Ga eens mee en ervaar zelf wat het je brengt! 

Tot Ziens! Diana Bergsma (in Zutphen)
Mobiel: 06 398 04 150

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...