De dappere en moedige manager

Moed is de bereidheid om als leider de confrontatie met ongemak, angst (je ego) en twijfel aan te gaan en te doorstaan, in het belang van een hoger doel.  

Ongemak

Die ene collega die altijd gelijk wil hebben, dat taaie verandertraject dat al een half jaar dood voor de kast ligt en klauwen met geld kost of de discussie in het wekelijkse overleg die uit de hand dreigt te lopen. Ongemak heet niet voor niets on-gemak. We zoeken het liefste zo snel mogelijk weer de veiligheid, het comfort en het gemak van het vertrouwde. Ook al is dat soms een sleur. We zijn als het ware gemaakt voor gemak. Hoe minder energie iets kost, des te groter wordt onze kans om te overleven. Dat is pure biologie.

Daarom komt (cultuur)verandering in organisaties ook zo moeizaam van de grond en worden innovatie en creativiteit vaak onbewust aan banden gelegd. Dit fascineert me al jaren.

Om die reden heb ik de afgelopen drie jaar het gedrag van tientallen leidinggevenden bestudeerd. In profit en non-profit sectoren, van overheid tot profvoetbal en van bedrijfsleven tot theaters.

Ik heb daarbij een aantal dingen ontdekt die eigenlijk elke leidinggevende zou moeten weten. Ze vormen namelijk de sleutels tot succes, vooral op de momenten waarop het moeilijk wordt. In een Corona crisis bijvoorbeeld. En dit kan ik alvast verklappen: het gaat niet om meer kennis, meer geld, betere controle of om het vinden van de meest ideale organisatiestructuur. Het gaat niet om meer doén. Integendeel. Het gaat om een kardinale deugd, die maar al te vaak vergeten wordt. Moed.

Ja. De kunst van het moedig zijn

De moed om tijdens een moeilijk moment bij jezelf naar binnen te duiken, contact te maken met gevoelens, gedachten en overtuigingen. En om vanuit die basis van rust en bewustwording de juiste dappere keuzes te maken.

Wat is de definitie van moed, binnen de context van leiderschap? 

Dat hogere doel is bijvoorbeeld een organisatiemissie. En daarbij gaat het in essentie altijd om het belang van de klant, de patiënt, de burger of de leerling. Elke beslissing die genomen wordt zou daar op afgestemd moeten zijn. Dat is toch logisch, of niet soms? Ja, op papier wel. Maar als het erop aankomt, ben je dan bereid om een klein stukje van je ego te laten ‘sterven’ voor dat hogere doel?

Ben je op dat moment bereid om een valse overtuiging los te laten? Om toe te geven dat je een fout gemaakt hebt? Om toch de verbinding te zoeken met die ene lastige collega? Of om jouw eigen managementfunctie als eerste te schrappen als dat voor de toekomst van het bedrijf het beste is? Dan wordt duidelijk hoe dapper je bent.

Want zo zijn er talloze overtuigingen en identificaties die je in de loop der tijd hebt opgebouwd.

Hoe kun je jezelf dan ontwikkelen tot een moedige manager?

Kenmerken van dapper leiderschap

Op basis van mijn eigen (niet-wetenschappelijke) onderzoek van drie jaar kom ik tot de volgende vier kenmerken van dapper leiderschap:

* Stil durven te staan.

Moedige managers onderkennen het belang van introspectie. Ze reflecteren met grote regelmaat op hun eigen gedrag en op de keuzes die ze bewust en onbewust maken. Zo verruimen ze stap voor stap hun eigen bewustzijn. En daar komen geen paddo’s aan te pas.

* Met vuur spelen.

Moedige managers zijn in staat om elke dag contact te maken met hun energiebronnen, waarden, drijfveren en dromen. Ze geloven ergens in en ze hebben idealen. Met andere woorden: hun innerlijke vuur geeft zoveel warmte af dat ze daarmee de mensen in hun omgeving inspireren en mee krijgen. Moedige managers steken vuurtjes aan en zijn gestopt met brandjes blussen.

* Ze gaan op zoek naar hun meest gevoelige en intieme plekje.

Oftewel: hun ego. Moedige managers realiseren zich dat hun ego soms in de weg zit, om dat hogere doel te kunnen bereiken. En dan zijn ze bereid om een stukje van dat ego te laten sterven. Geen egotrippers dus maar ego-rippers.

* Moedige managers beschouwen de praktijk als de beste trainingsruimte.

Ze zien een moeilijke situatie als een kans om te groeien en om eindelijk die doorbraak te bereiken. Want pál achter het ongemak ligt die pot met goud te wachten. Moedige managers omarmen een moeilijk moment omdat het de kortste en meest zekere weg naar succes is.

Transformaties creëren

Deze vier kenmerken zag ik opvallend vaak terug in het gedrag en de persoonlijkheid van de managers die echte transformaties wisten te creëren. De resultaten logen er niet om. Een kleine greep uit de voorbeelden die ik voorbij heb zien komen:

  • Een theater dat in recordtempo van rode cijfers naar dikke winst geloodst werd;
  • Medewerkers die het initiatief namen om zelf andere functies te creëren en de organisatie daarmee nieuw elan te geven;
  • Een dalend ziekteverzuim en hogere medewerkerstevredenheid;
  • Van een angstcultuur naar een veilige haven;
  • Cruciale loopbaankeuzes die eindelijk gemaakt werden, met meer persoonlijk geluk en groei.
  • In een situatie op leven en dood, letterlijk, toch in staat zijn om de verbinding te maken met de persoon die je met een pistool bedreigt.

Het gaat niet om meer doen maar om meer zijn. Zelfbewust, liefdevol, dapper. Stap uit de dagelijkse tredmolen, uit de waan van de dag. Sta stil. Speel met vuur. Doorzie je ego en je valse overtuigingen. Ruim daarna alle obstakels uit de weg, op weg naar dat hogere doel.

Je zult de meest inspirerende leider worden die jouw mensen ooit hebben meegemaakt. En juist nu hebben ze daar behoefte aan, in deze onwerkelijke tijden. Mensen verlangen naar perspectief, persoonlijke groei, innovatie en hopen op een betere toekomst voor ons allemaal. Jij kunt daar een bijdrage aan leveren. Vandaag is de beste dag om ermee te beginnen.

Geschreven door: Gian Kerstges. Hij is auteur van het boek: De moedige manager

Kies voor verandering en ga mee op reis

Werk en privé gaan altijd samen: een probleem op het werk heeft gevolgen thuis en een moeilijke situatie privé heeft effect op je functioneren. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt, dat je de grip kwijt raakt. Je bent te streng en te gedisciplineerd voor jezelf en je loopt tegen je grenzen aan. Je wilt een andere baan maar je durft geen switch te maken. Als ondernemer loop je vast en je ziet geen perspectief. Of als leidinggevende sta je niet in je kracht en je wilt verandering.

Herken je dit? Boek je reis bij Zakelijke Coaching Reizen