Mindful en lichter leven

Vaak ben je zo gewend aan de  'rollen' die je speelt, ook op je werk, dat je niet meer bewust bent over wie je écht bent. Overtuigingen zijn er in twee soorten: we noemen belemmerende overtuigingen en stimulerende overtuigingen. Beide spelen een rol, wanneer het gaat over persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke effectiviteit. Vaak hebben overtuigingen te maken met je verleden: opvoeding, familie, cultuur en vrienden. Overtuigingen kunnen een vertroebeld beeld geven op je kernkwaliteiten.

Overtuigingen en rollen op je werk

Belemmerende overtuigingen op de werkvloer worden gekenmerkt door een eisend karakter van gedachten in je hoofd. En dit veroorzaakt stress. Overtuigingen die belemmeren zijn bijvoorbeeld: ik moet de controle houden, ik moet eerlijk behandeld worden, ik moet goede resultaten halen en ik moet perfect zijn anders ben ik fout als mens etc. "Moeten" levert veel stress op!

Komt er een crisis in je werk of persoonlijk leven kom je vaak tot de conclusie, dat je zelf niet meer weet wie we nu echt bent. Meestal gebeurt dit op een moment dat we ziek, overspannen of burn out worden. Dan komt langzaam de vraag: wie ben ik en wat wil ik nu echt in mijn leven en werk? Zodra jij keuzes maakt voor jezelf en de verantwoordelijkheid neemt zul je merken dat je lichter gaat leven.

Hoe kom je achter jouw antwoorden?

Zodra je tot rust komt in je hoofd, ontpoppen zich de antwoorden als vanzelf. Maar dan moet je wel eerst uit je hoofd komen en het denken met rust laten. Mindfulness, Meditatie, Qigong en Yoga helpen je meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Zodra jij je bewust wordt van de stress in je lijf, verplaatst de aandacht zich van denken naar voelen.

En zo komt je hoofd langzaam maar zeker tot rust. 

Mindfulness als basis

Mindfulness is een onderdeel uit het Boeddhisme dat een Amerikaanse arts, John Kabat Zinn, naar het westen heeft vertaald in een 8 weken programma, genaamd MBSR. De kern is aandachtig leven in het nu. Want alleen in het nu, het heden, kun je leven. Het verleden heb je al beleefd en in de toekomst kun je ook niet leven, want die is nog onzeker.

Hoe vaak hebben we niet meegemaakt dat we van A naar B gaan zonder dat we hier erg in hebben? Dit kan ook voordelen hebben, maar het is goed te weten dat we keuzes hebben. Dat we ervoor kunnen kiezen even niet bewust te zijn maar ook ervoor kunnen kiezen wel bewust te zijn.

Omgaan met stress

Als je dit mechanisme onder de knie hebt kun je beter omgaan met stress en met obstakels in je leven. Het zorgt ervoor dat je meer weerbaarheid opbouwt en veerkracht om de problemen die het leven je voor de voeten gooit, beter het hoofd te kunnen bieden. En dit hoofd is dan een uitgerust hoofd, dat ruimte heeft om helder en efficiënt te kunnen denken als dit nodig is omdat het af en toe op vakantie mag!

Loopbaancoaching

Met deze loopbaan coaching reis ga je naar een van de mooiste eilanden in de Middellandse zee: Sardinië. Prachtige tropische stranden, ongerepte natuur en vooral veel ruimte. In het Zuiden van Sardinië liggen de lodges van Monique. Deze bijzondere plek biedt een schitterend uitzicht over zee met elke avond schilderachtige zonsondergangen in zee. Maar bovenal hoor je hier de stilte nog. Hier kom je helemaal tot rust zodat je je alleen op jezelf kunt focussen.

Wil je meer weten over de Loopbaancoaching?