Het inkomen van zieke ondernemers
Word je als ondernemer ziek, dan heb je tijdelijk geen inkomen. Je wilt dit risico graag goed afdekken. Hoe doe je dat? Samen met andere ondernemers. In een broodfonds ondersteun je elkaar op vrijwillige en gelijkwaardige basis.
Het broodfonds is bedacht door en voor ondernemers, die weten wat zij nodig hebben. Ben je langer dan een jaar ondernemer? Dan is een broodfonds misschien iets voor jou.
Een broodfonds richt je op met 20 tot 50 andere ondernemers
Zelfstandigen met of zonder personeel, die net als jij een hoofdinkomen uit hun bedrijf halen. Mensen die je goed kent en vertrouwt. De voorwaarden zijn gelijk, voor iedereen in je broodfonds. Overzichtelijk en eerlijk.
Je zet eerst samen de afspraken op papier. Daarna kies je de schenking die bij jou past. Je spaart elke maand 33 tot 100 euro op je eigen broodfondsrekening. Dat geld blijft van jou. Wordt iemand in je broodfonds ziek, dan krijgt zij of hij kleine nettoschenkingen van alle anderen. Een tijdelijk inkomen om van te leven, voor maximaal twee jaar.
De eigen kracht van ondernemers
Ieder broodfonds is zelfstandig. Het principe werkt sinds 2006, volgens het Nederlandse schenkrecht. Steeds meer mensen kiezen voor deze nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Zij willen vertrouwen in elkaar, zonder anonimiteit, zonder kleine lettertjes.
Broodfondsen van zelfstandigen zijn blijvertjes. Hun aantal groeit, ze werken zoals bedoeld en de groepen staan er financieel uitstekend voor, tonen tien jaar cijfers. Deelnemers blijken steevast ongeveer driekwart van hun maandelijkse inleg te sparen en schenken hun zieken de rest. In 2015 was de totale inleg 4,8 miljoen euro, geschonken werd 1,3 miljoen euro. In de laatste vijf jaar van sterke groei hadden 452 ondernemers in een periode van arbeidsongeschiktheid toch een inkomen.
Tien jaar geleden richtten ruim twintig ondernemers uit Utrecht het eerste broodfonds op om een zieke collega te helpen aan een inkomen. Vanaf 2011 groeide het aantal naar 19 (2012), 62 (2013), 123 (2014),166 (2015) en vanaf 1 juli 2016 vormen negenduizend zelfstandig ondernemers 204 broodfondsgroepen.
Solidariteit en vertrouwen
Alle broodfondsen ontstaan uit persoonlijke netwerken van ondernemers die elkaar kennen en vertrouwen. “Een schenking is vrijwillig, dus nooit recht of plicht. Het is ouderwetse solidariteit in een nieuw jasje.” legt Biba Schoenmaker van de BroodfondsMakers uit. Deelnemers maken zelf de afspraken, besturen zichzelf en houden samen de kosten laag. Het geld blijft van de deelnemers en door de eenvoud is voor iedereen helder wat er met het geld gebeurt.
Wil je je aansluiten bij een broodfonds, of zelf een broodfonds oprichten? Dan kunnen de BroodfondsMakers je helpen. Ga direct naar Broodfonds
Bekijk ook onze Ondernemers reizen