Crisis en Stress bij de ZZP'ers

Kleine zelfstandigen vallen met bosjes en ook de grotere jongens hebben moeite zich staande te houden in het noodweer van de crisis. Ondernemen is ploeteren, maar ook ambitieuze doorzetters hebben een grens. Hoeveel kun je aan en hoe zorg je ervoor dat je met het redden van je financiën jezelf niet omver loopt? Vraag direct coaching aan.

Crisis en Stress bij de ZZP'ers

Tijd en energie

Het zijn de beste vrienden en tegelijkertijd de grootste vijanden van elke ondernemer. Wil je een beetje succesvol zijn, dan zul je harder moeten werken dan je omgeving, moeten beknibbelen op je slaap en altijd en overal bereikbaar zijn. Zeker in zware economische tijden waarin het plaatje minder rooskleurig is en de omzetcijfers teruglopen zul je je moeten bewijzen als geboren ondernemer die zich in stressvolle tijden staande weet te houden. Dat betekent: nog meer werken, minder slapen en harder timmeren aan je netwerk. Tot je erbij neervalt. Letterlijk, want zelfs de meest succesvolle en daadkrachtige ondernemer valt uiteindelijk om.

Arko van Brakel deed dat tijdens een workshop die hij verzorgde. De symptomen die hem hadden kunnen waarschuwen waren hem niet opgevallen, pas toen hij op de vloer lag had hij door dat hij te ver was gegaan. Het gebeurde in het jaar 2000 toen Arko als gevierd ondernemer en mede-oprichter van Euronet, PuntEDU en Jamby door het leven ging. Van crisis was absoluut geen sprake, in financieel opzicht had Arko weinig te klagen. Tenminste, dat dacht hij. 'Ik stuiterde door het leven', blikt Arko terug. 'Alles was een grote adrenalinekick. Ik sliep vier uur per nacht, was in alle kranten en bladen en overal op de televisie en radio te zien en te horen en de miljoenen vlogen me om de oren.'Het was het succes waardoor Arko het volhield, dat merkte hij toen het even minder ging. 'Ik voelde me ineens vermoeid en volledig opgebrand.

Negatieve stress

'De belangrijkste oorzaak van een burn-out is dat mensen steeds harder gaan werken, terwijl het steeds minder oplevert', verklaart Jos Verheijden burn-out-coach bij Verheijden Consult. 'In een groeiende en bloeiende economie kan iedereen een bedrijf runnen. In tijden van crisis zullen alleen de echte ondernemers in hun kracht blijven. De anderen zullen proberen om steeds harder te werken met de kennis, inzichten en vaardigheden die ze al bezitten en zien op een gegeven moment geen uitweg meer. Dat levert zoveel negatieve stress op dat het heel ongezond wordt en uiteindelijk vallen ze om. Dat kan zijn doordat het bedrijf failliet gaat, of omdat de ondernemer in een persoonlijke crisis terechtkomt, wat vaak eindigt in een burn-out.' Ga op een Loopbaancoaching reis.

Zo'n burn-out kan zich uiten op verschillende manieren

Variërend van eenzaamheid tot extreme vermoeidheid en fysieke klachten. Toen Arko na zijn val voor een paar maanden naar Aruba vertrok kon hij geen fatsoenlijk gesprek voeren, vertelt hij. 'Ik hoorde alle stemmen door elkaar, kon geen boek lezen zonder dat de letters voor mijn ogen dansten en liep met een zonnebril door mijn eigen huis', somt hij de gevolgen op. Ondertussen riep hij de hulp in van enkele coaches die hij in zijn netwerk had en ging hij na wat nu precies de oorzaak was voor zijn gesteldheid en hoe hij die in de toekomst kon voorkomen. Met resultaat: sindsdien die ene burn-out heeft Arko nergens last van.

Meer weten over Burnout?

 

 

Bron vermelding www.Baaz.nl