Boek: Leidinggevenden zijn Contextmakers 

Samenvatting

Leidinggevenden zijn ContextmakersIn organisaties worden de beste resultaten behaald door samen te werken. Samenwerken op zich hoeven we helemaal niet te leren, het zit al bij ieder van ons in het bloed. Maar waarom helpt Sofie haar collega Robert dan niet? Waarom blijft het stil in de vergadering? Waarom worden de veiligheidsvoorschriften op de bouwwerf stelselmatig genegeerd? Waarom wordt er steeds naar de leidinggevende gelopen om problemen opgelost te krijgen? Lees ook gelijk over onze Leiderschap reizen.

Wees gerust, het ligt niet aan jouw managementstijl, niet aan je medewerkers, maar aan de context die onze investering in de samenwerking bepaalt. En laat het nu gemakkelijker zijn om aan de context te werken dan aan het gedrag van jouzelf of van je medewerkers. Waarom dit zo is en hoe je dit doet, dat lees je in dit boek. 

Reviews

Een makkelijk leesbaar boek, dat inzicht geeft waarom mensen wel of niet samenwerken met een stevige wetenschappelijke onderbouwing. Een boek dat leidinggevenden de weg wijst in het lezen van menselijke interactie.

Die geen kant en klaar pakket aanbiedt om samenwerkingsvraagstukken op te lossen, omdat je vragen in een unieke context plaatsvinden en die context continu veranderd.

Leidinggevenden zijn Contextmakers vertelt je hoe je het menselijke gedrag in samenwerkingsvraagstukken kan analyseren, zodat je zelf met oplossingen gaat experimenteren die passen bij de unieke context. Hierbij rekening houdend met het werkelijke gedrag van mensen en de belangen die daarbij spelen. Saskia en Inge noemen het ook wel ‘schuldvrij leidinggeven’; je legt de focus niet meer op het 'verbeteren van gedrag' van individuele medewerkers, maar je maakt samenwerken een makkelijk en logisch gevolg van de context die je creëert.

Kortom; een must read voor iedere leidinggevende die een werkend perspectief zoekt voor de weerbarstige praktijk van alledag!