Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen

Nieuwsbericht | 03-06-2019 Rijksoverheid

Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshovenvan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert in een rap tempo. Door digitalisering en globalisering komen er nieuwe banen bij, en andere verdwijnen juist. Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Mensen die in een krimpberoep werken kunnen zich laten omscholen naar een nieuwe baan. Zij kunnen zo voorkomen dat ze op den duur ontslagen worden. Maar er zijn ook veel werkgevers die staan te springen om personeel met up-to-date vaardigheden, zoals in de ICT-sector. Bovendien kan leven lang ontwikkelen mensen in zware beroepen helpen om van baan te wisselen en zo op een fitte, gezonde manier de AOW-leeftijd te bereken. Lees over onze loopbaan coaching reizen.

STAP budget

Nederland doet het internationaal gezien al goed op het gebied van leven lang ontwikkelen. Desondanks laat nog niet iedereen zich regelmatig bijscholen. Het kabinet wil dat meer mensen de weg vinden naar financiering voor leven lang ontwikkelen. Daarom vervangt het kabinet de fiscale scholingsaftrek met het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Daarmee kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van €1000 tot €2000 per persoon.

Opleiding en loopbaan

Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt daarvoor in aanmerking. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Daardoor is het STAP-budget toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik tegengaan.

Minister Koolmees: “Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt – het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”

De fiscale studieaftrek vervalt eind 2021

Het zogenaamde STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) gaat de huidige regeling vervangen.

Als je een opleiding wilt volgen die gericht is op je huidige of een toekomstige baan, dan kun je gebruik maken van de fiscale studieaftrek. De kosten van deze opleiding (tussen de 250 euro en 15.000 euro) zijn dan aftrekbaar van je inkomstenbelasting. In het regeerakkoord is echter afgesproken dat de fiscale studieaftrek in 2022 zal worden vervangen door een individuele leerregeling. Wil je nog gebruik maken van de voordelen van de fiscale studieaftrek, zorg dan dat je je volgend jaar voor een opleiding of cursus inschrijft. Nog geen idee wat je wil doen? Misschien vind je hier inspiratie.

STAP-budget per 2022

Met ingang van 2022 zal het STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) de huidige regeling vervangen. Je kunt hiermee aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget voor € 1.000 per jaar. Dit budget kun je inzetten om een masterclass of een cursus te volgen. Kost het programma meer dan € 1.000? Dan betaal je de rest zelf. Het kabinet zal naar verwachting jaarlijks een budget beschikbaar stellen van ruim €200 miljoen, waarmee zo’n 200.000 toekenningen van subsidieaanvragen mogelijk zijn. 

Onze Loopbaanontwikkelings reizen

Veel mensen werken alleen voor geld, niet omdat hun werk ze blij maakt of dat ze iets positiefs eruit halen. Eigenlijk is dat jammer. Ieder mens heeft talenten en het is frustrerend als jij niet tot je recht komt. Dat geeft stress en als je te veel hooi op je vork neemt of jezelf niet serieus gaat nemen kan dat leiden tot een burn-out. Lees over onze loopbaan coaching reizen.

Gun jezelf tijd om opnieuw en anders naar jezelf te kijken. Het is niet vreemd dat je af en toe een adempauze nodig hebt, en de behoefte voelt om uit alle vertrouwde, maar vaak ook belemmerende gewoonten en patronen te stappen. Je maakt daarmee ruimte voor kwaliteitstijd om een reis naar binnen te maken. Je krijgt inzicht in je kwaliteiten, valkuilen en drijfveren en je ontdekt welke betekenis jij kunt geven aan je werkcontext.  Durf een bewuste keuze te maken!

Het team van Zakelijke Coaching reizen neemt je mee op reis naar Indonesië, Tanzania, Italië, Thailand of Noorwegen. Lees gauw verder.